Project Description

Топлофикации свалят цените за изрядни клиенти

Преглед на печата

„24 часа“
Бойко Борисов, Петко Сертов и Алексей Петров на разпит в процеса срещу Станишев

Премиерът Бойко Борисов, бившият съветник в ДАНС Алексей Петров, първият шеф на агенцията Петко Сертов и бившият вътрешен министър Румен Петков са част от свидетелите, които ще бъдат разпитани в процеса срещу бившия министър-председател Сергей Станишев.
Това реши съдия Александра Йорданова. Във вторник тя даде ход на делото, което два пъти бе спирано. Веднъж заради имунитета на Станишев като евродепутат, а преди това, защото заради секретния гриф той не можел да получи препис от постановлението на прокуратурата.
Станишев е подсъдим за изгубени седем секретни документа по времето, когато е бил премиер. Прокуратурата предлага той да бъде наказан с глоба.
Според адвокатите му имало много неизяснени факти и свидетелите били разпитвани едностранчиво при разследването. Затова те поискаха разпит на всички, дали показания.
„Труд“
Топлофикации свалят цените за изрядни клиенти

Топлофикациите в цялата страна доброволно, без решение на енергийния регулатор, започнаха да свалят цените на топлата вода и парното за изрядните си абонати. Целта им е да увеличат заплащането на сметките, а и да намерят нови клиенти.
Масова практика е да се правят отстъпки от месечните сметки между 3 и 5%, ако бъдат заплащани в срок. Подобна политика провеждат във Варна, Сливен, София, Бургас и Велико Търново. Но навсякъде задължително условие да получите бонуса е да не сте длъжник за стари фактури на компанията.

„Сега“
Кабинетът ще довърши „Хемус“ въпреки двойната цена и липсата на финансиране

Магистрала „Хемус“ след Ябланица ще бъде довършена, въпреки че строителите предложиха двойно по-висока цена от предвидената от кабинета. Това стана ясно, след като Министерството на регионалното развитие и благоустройството обяви резултатите от търга за продължението на част от трасето. Процедурата приключи безпрецедентно бързо, а парадоксалното е, че дори няма осигурено финансиране. Затова парламентът ще се събере специално, за да даде мандат на кабинета за строителството и финансирането на магистралата.
Проектът за първия етап от продължението на магистралата е за около 60 км след Ябланица до разклона с пътя Плевен – Ловеч. Той е разделен на две отсечки.

„Монитор“
Заплатите на IT спецовете скочиха с 10 бона

Заплатите на IT спецовете са скочили с 10 бона за шест години, показват данните на националната статистика. Според тях ако през 2008 година един компютърен спец се е разписвал срещу 17 088 лв. на година, то към края на миналата година тази сума е набъбнала до 27 508 лева. Това прави средно по 2292 лева на месец.
Прави впечатление, че в бранша има сериозни разминавания между заплащането на мъжете и жените, като дамите са чувствително ощетени. Преди шест години те са вземали на година 13 474 лв. при 19 399 лв. за силния пол. Това прави разлика от над 5000 лв. Към края на миналата година заплатите на мъжете IT специалисти вече са 31 269, а на жените – 21 121 лв. Така първите вземат на месец 2606 лева, а вторите – 1760 лв.
Общо в сектора са заети 39 789 души, от които 62 на сто са мъжете. За последните шест години броят на IT спецовете у нас се е увеличил със 17 221. Според представителите на бранша ИТ секторът може да осигури работа на още 20 000.

„Дума“
Над 100 000 българи нямат достъп до тел. 112

Около 100 000 граждани са с увреден слух и говорни възможности и те практически нямат достъп до тел. 112. От левицата се срещнаха с представители на тяхната общност, а парламентарната група на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ внесе промени в Закона за националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112. Предлаганите поправки са в две направления: да се осигури достъп до националната система на граждани със слухови или говорни увреждания и промените да влязат в сила 6 месеца след обнародването в „Държавен вестник“, обясни пред журналисти зам.-председателят на ПГ на левицата и говорител на партията Атанас Мерджанов.

 

източник: fakti.bg