Project Description

СКУМРИЯ С ЧЕСЪН

Продукти:
4 скумрии,
2 глави чесън,
1 кафена чаша олио,
2 дафинови листа,
няколко зърна черен пипер,
сол,
лимон.

Нстлн на приготвяне:
Рибата се изчиства, измива се, посолява се и се нарежда в тавичка. Поръсва се равномерно с изчистения и нарязан чесън. Прибавят се дафиновите листа, черният пипер, олиото и 1 1/2 чаши вода. Пече се 15 мин от едната и 15 мин от другата страна. Поднася се с варени картофи и с лимон. Скумрията се изчиства по следния начин: С палеца и показалеца се захващат хрилете откъм едната страна на главата и се отскубват. Заедно с тях излиза и част от вътрешностите. След това с остър нож се прави разрез по дължината на корема, отваря се и се доизчиства. Измива се обилно с вода. Оставя се да се изкисне в студена вода 10 мин. Главата не се отрязва. След като се изпече или се изпържи тя омеква и е вкусна.