Project Description

ПЪЛНЕНА ЗЕЛКА

Продукти:
1 малка сурова зелка,
1 кафена чаша ориз,
2 кафени чаши олио,
1/2 бутилка бяло вино,
1 чаена лъжичка сол,
1 чаена лъжичка червен пипер,
черен пипер,
1 глава лук,
лимон.

Начин на приготвяне:
Зелката се изчиства и се измива. След това се попарва във вряла подсолена вода 10 мин. Изважда се и се оставя да изстине. В 1 кафена чаша олио и една кафена чаша вода 3 мин се задушават нарязаният лук и изчистеният и измит ориз, които се посоляват. Разбърква се. Прибавя се червеният пипер, разбърква се и се сваля от огъня. Поръсва се с черен пипер. Листата на зелката се разтварят и тя заприличва на разцъфнала роза. Между тях се насилва равномерно оризът, след това листата се притискат към средата, притягат се и се завързват здраво с конец. Зелкага се слага в подходяща тенджера, прибавят се 1/2 чаена лъжичка сол, 2—3 тънки резена лимон, 1 кафена чаша олио, бялото вино и 1 кафена чаша вода. Похлупва се и се вари на по-тих огън. След 20 мин се обръща с две лъжици на другата страна и се вари още 20 мин.