Project Description

ПРЯСНО ЗЕЛЕ С ДОМАТИ

Продукти:
2 зелки (около 2 1/2кг),
3 кафени чаши олио,
500 г пресни или стерилизирани домати,
1 чаена лъжичка сол,
1 чаена лъжичка червен пипер,
2 дафинови листа,
10 зърна черен пипер,
брашно.

Начин на приготвяне:
Зелките се изчистват от горните листа, измиват се и се нарязват на четири. Изрязват се твърдите части и зелето се нарязва по-едро. Посолява се и се намачква. Прибавят се 2—3 кафени чаши вода и се вари 10 мин. Доматите се настъргват и се прибавят заедно с червения пипер, олиото дафиновите листа и черния пипер.
Разбърква се добре и се оставя на тих огън да ври 40 мин, като от време“ на време се разбърква. Отхлупва се и на силен огън ври около 10 мин, като често се разбърква. Прибавя се 1 чаена лъжичка брашно, се непрекъснато 2-3 мин и се сваля от огъня. По желание може да се поднесе със счукан чесън. Ястието се комбинира много добре с таратор. Ако-се приготвя с есенно зеле, водата се увеличава с 1-2 чаши, тъй като тогава зелето не е много сочно.