Project Description

ПРОЛЕТНА ЯХНИЯ

Продукти:
2—3 връзки пресен лук,
1/2 връзка пресен чесън,
1 кафена чаша олио,
1 чаена лъжичка брашно,
1/2 чаена лъжичка сол,
1/2 чаена
лъжичка червен пипер,
магданоз.

Начин на приготвяне:
Лукът и чесънът се нарязват на едри парчета (2—2,5 см), прибавят се олиото, една кафена чаша вода и солта и се обърква. Задушава се на средно силен огън 15 мин и се слага брашното, като се разбърква. Задушава се 2 мин. Прибавя се червеният пипер, разбърква се и бавно се налива топла вода докато се получи гъста каша. Похлупва се и се оставя да ври още 10 мин на тих огън. От време на време се разбърква, за да не загори. Накрая се прибавя нарязаният магданоз. Яхнията може да послужи като основа за кюфтета яхния: 2-3 готови кюфтета от кулинарния магазин се слагат в яхнията 10мин преди да се свали от огъня. Освен това може да се срвнра, като отгоре се гарнира с 2 яйца, изпържени на очи. Ястието може да се приготви и без чесън.