Project Description

Откриха напълно неизвестна крепост край Приморско

Фармакида се намира близо над река Ропотамо

Напълно неизвестна на науката крепост откри археологът на Националния исторически музей д-р Иван Христов в джунглата на Ропотамо в близост до гр.Приморско. Крепостта заема площ от около три декара и е разположена на хълм над един от завоите на река Ропотамо. Хълмът е заобиколен от стръмни урви, които го правят трудно достъпен за нападател. Влиза се само по тясна пътека и точно там е издигната мощна кула.

Крепостта, която се явява античен предшественик на гр.Приморско вече е обект на усилени археологически разкопки – резултат от договор за сътрудничество между НИМ и Община Приморско чрез който двете страни ще си поделят разходите. Засега двете страни дават по 10 000 лева за разкопките. Кметството обаче дава и техника за изграждане на път до крепостта и изрязва дърветата върху обекта.

Резултатите от първата седмица от разкопките са обнадеждаващи. Разкрита е част от крепостната стена, жилища, покрити с керемиди и странен каменен кръг в чиито център са открити странни тракийски керамични урни, украсени с релефи на бичи глави. Открити са сребърни монети на съседна Аполония и на Маронея – античен град държава на Мраморно море.

Най-куриозното е, че името на крепостта се е запазило до наши дни. В стари карти на Горското стопанство д-р Иван Христов е открил, че крепостта се е наричала Фармакида. В превод от старогръцки името означава Лечител или Лечителка.

Култа към лечебни божества и светии е много силен по Южното Черноморие. В Созопол Аполон е бил тачен като Иятрос, т.е. лекар. Света Анастасия носи името по икони в Поморие, Бургас и Созопол Фармаколития, т.е. Лечителка. Кое точно божество е дало името на предшественика на Приморско засега остава неизвестно. Да се надяваме, че разкопките ще разкрият тайната. Включително и с какво точно и как това място, където комарите са големи като врабчета, е лекувало хората.

източник:fakti.bg