Project Description

„Гражданската отговорност“ може да падне с 50 лв. при онлайн полица

Застраховката „Гражданска отговорност“ може да поевтинее до 50 лв., ако бъде въведено електронното застраховане, стана ясно по време на дебата по Застрахователния кодекс в икономическата комисия на парламента.

Поправките в закона срещнаха съпротивата на Комисията за финансов надзор и спорните текстове бяха оставени за разглеждане в началото на следващата седмица. Повече от месец застрахователите настояват в новия закон да бъде разрешено онлайн сключването на застраховки. И тук започват споровете.

Да се удостоверява или не с електронен подпис договора, или със стикера на предното стъкло при „Гражданската отговорност“.

Финансистът Борислав Богоев увери пред БНР, че за идентификацията има нотариален сървър, електронният запис в централния депозитар за електронните ценни книжа е меродавен и той служи за доказателство, че там имате ценна книга.

Тогава заместник-председателят на застрахователния надзор Ралица Агайн попита.

Какво се случва с писмената форма на договора при обаждане по телефона, когато няма размяна на подписи, впоследствие при спор е невъзможно за потребителя да докаже съществуването на договора? Това попита Агайн.

А Делян Добрев от ГЕРБ коментира, че ще се даде възможност при конкуренция и при сключване на договори онлайн цената на тази гражданска отговорност да падне с 20-30-40 лева.

„Една от най-съществените промени, която вчера направихме е да подкрепим отпадането на тази забрана за онлайн застраховането, защото според мен това е основният интерес на потребителите в този кодекс за застраховане. Причината е, че ако позволим онлайн застраховането, това означава, че тази застраховка ще бъде по-евтина”, разясни пред БНТ Делян Добрев.

По думите му предложението е добро от една страна заради конкуренцията между различните застрахователи и публичността на техните оферти, от друга страна поради факта, че ще отпаднат застрахователните брокери. Защото,

когато си сключиш застраховка онлайн с кредитна или дебитна карта,

няма нужда да се наема застрахователен брокер, който да търси клиенти и съответно да получава отстъпка за това, че е намерил определени клиенти.

„Тези отстъпки никак не са малки. Те варират между 15-20%, 30-40%, в случаите с автокаско. Бихме могли спокойно да кажем, че от една застраховка „Гражданска отговорност”, която за следващата година вероятно ще струва между 150-200 лв. за различните видове автомобили и различните застрахователи, онлайн застраховката ще спести между 20 и 40 лева“, изчисли Добрев.

Той смята, че поскъпването на винетките ще бъде компенсирано с поевтиняването на застраховките и така разходите за шофьорите няма да се променят.

Така спорните текстове бяха прескочени, за да бъдат окончателно изяснени. Кодексът за застраховането трябва да бъде приет до края на годината, за да не последват санкции за България.

Преди седмица бивши заместник-председатели на Комисията за финансов надзор (КФН) и сдружения стартираха подписка срещу забраната за онлайн застраховане и запазването на стикера като неделима част от „Гражданската отговорност”.

По думите на Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадали при катастрофи

не би имало грешки при онлайн застраховането, както няма при самолетните билети.

Той каза, че 11 компании подкрепят да има възможност за онлайн застраховка. Обект на подписката е и завишаването на правомощия на заместник-председателя на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор”.

Бившият заместник-председател на Комисията за финансов надзор Румен Гълъбинов припомни пред радио „Дарик“, че забраната за онлайн застраховка ще бъде прецедент в Европейския съюз.

„Към момента по данни на КФН има над 600 000 незастраховани автомобила в България с застраховка „Гражданска отговорност”. Моето лично наблюдение е, че ако има възможността да се сключва онлайн застраховка, вероятно тези незастраховани автомобили ще намалеят, т.е. ще се даде възможност за по-голяма редовност на застраховката и повече сключване”, обясни той.

Аргументите за забраната, че ще има грешки при попълването на цифри и букви и че всеки ще може да продава онлайн застраховки на пазара са несериозни според Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадали при катастрофи.

„За мен най-близкия пример е когато си купуваме самолетен билет. Сами си въвеждаме изписването на името на латиница, номера на паспорта, ако е необходимо, сами плащаме с дебитна или кредитна карта, и накрая този запис е в системата на авиокомпанията. Отивайки на летището дори не е необходимо да носим нещо разпечатано, а само по нашите паспортни или лични данни системата ни разпознава и ни допуска да ползваме тази услуга”, посочи Тодоров.

Към момента 11 компании подкрепят възможността за онлайн сключване на застраховката гражданска отговорност по думите на Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадали при катастрофи.

източник: fakti.bg